Yorgan Dosek Yuyulmasi

Ədyal və sintepon yorğan yuma

Yorgan Dosek Yuyulmasi

Yorgan Dosek Yuyulmasi

Yorgan Dosek Yuyulmasi-Hər bir Qafqaz xalqının özünə xas xüsusiyyətləri və yaşam tərzi olduğu kimi Azərbaycan xalqı da öz yaşam tərzi ilə digər millətlərdən fərqlənir. Bu gün yaşam tərzimizdə gündəlik istifadə etdiyimiz ev əşyalarından olan yorgan dosek hazırlanması və yorgan dosek yuyulmasi barəsində olacaq.  Yorğan və döşək son zamanlar sintefondan hazırlanır. Ancaq tarix boyu ölkəmizdə yorğan və döşək qoyun yunundan hazırlanmışdır. Bu gün də qoyun yunundan istifadə olunan yorgan dosekden geniş istifadə olunur

Qoyun il ərzində 2 dəfə qırxılır. Yaz və payız aylarında. Adətən yazda qırxılan qoyunun yunu uzun olduğu üçün yorğan payızda qırxılan qoyunun yunu qısa olduğu üçün döşək hazırlanır.

Yorgan dosek yuyulmasi ən vacib ev təmizliyi işlərindəndir. Çünki hər gün təmasda olduğumuz yorgan və dosek mikrob və bakteriyaları öz daxilinə çəkərək sağlamlığımız üçün təhlükə mənbəyinə çevrilə bilər. Bununla yanaşı daxilinə toz hopmuş yorgan və dosek bədənimizdə alergiya xəstəliyinin yaranmasına səbəb ola bilər. Ona görə yorğan döşək yuma ən vacib bir ev təmizliyi işlərindəndir.

Yorgan Dosek Yuyulmasi

Bu gün təmizlik firmalarında yorğan döşək yuma qaydaları ilə tanış olacıq. Yorgan dosek yuyulmasi ilk öncə yunun yorğan və döşəkdən sökülməsi ilə başlayır. Daha sonra yun xüsusi  makinalara doldurularaq isladılır və üzərinə xüsusi şampun vurularaq yorgan dosek yuyulmasi prosesinə başlanır. Yorgan dosek yuyulmasi zamanı yunu isti suda yumaq olmaz. Çünki bu yunun keyfiyyətdən düşməsinə gətirib çıxarır. Yun xüsüsu rejim qaydası ilə makinada müəyyən bir tempraturda yuyulur.

Yun bir dəfə yuyulma ilə bitmir. Yunun tərkibindən çoxlu toz torpaq olduğu üçün yun 2 dəfə yuyulur. Yun yuyulduqdan sonra makinada sıxılır və nəmli şəkildə makinadan çıxarılır. Bundan sonra çırpılma prosesi başlanır. Yorgan dosek yuyulmasi prosesində yunun çırpılması nəm şəklində aparılır. Çünki nəmli olan yun daha asan çırpılır. Yunun çırpılması isə sadə qaydada aparılır. Çırpılmış yun daha sonra didilir.

Çırpıldıqdan sonra yun xüsusi  havalandırılma sisteminə aparılır. Burada isə tam olaraq qurudulur. Yorğan döşək yuma zamanı yunu tez bir şəklidə qurutmaq şərtdir. Çünki nəm şəkildə qalmış yunun tərkibinə yenidən toz hopacaqdır.

Yorgan dosek yuyulmasi prosesində növbəti addım döşək və yorğanın üzlüyünün yuyulmasıdır. Üzlük yuma makinalarında yuyularaq qurudulur və daha sonra qurudulmuş yun bu üzlüklərə doldurularaq sırınır. Müştərinin istəyinə uyğun yeni üzlük qoyula bilər. Daha sonra yorğan və döşək paketlənərək ünvana təslim olunur. Paket olunarkən isə yorgan və doseye ətir vurulur.

Leave a Reply

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir